portfolion etusivulle
cv artist's statement yhteisötaide / taidekasvatus liikkuva kuva / valokuva ympäristötaide / installaatiot grafiikka / muu
lasten työpajat muut työpajat dekartografie jyväskylä kärsämäki pietari lorupyykki

Muistin ja mielen kuvat -työpaja Kärsämäellä


Kärsämäellä järjestettiin Elämäntarinafestivaalit 11.-16.7.2006 välisenä aikana. Sen teemana oli Muistin ja mielen kuvat. Pidin kolmen päivän Muistin ja mielen kuvat -työpajan lapsille ja nuorille 11.-13.7.2006.Työpajan suunnitelma:

Alussa jokainen osallistuja tekee mobilen eli eri materiaaleista koostuvan esineen ympäristöstä löytyvistä oksista, kävyistä, lehdistä, kivistä jne. Apuna on rautalankaa ja siimaa.

Jakaannutaan pieniin ryhmiin: ryhmissä kehitellään äänimaisema jokaisen mobilelle. Äänimaisemat esitellään kaikille. Tällöin olen jakanut paperilappuja osallistujille. Ne, jotka kuuntelevat esityksiä, kirjoittavat äänistä mieleen tulevia sanoja papereille. Äänet nauhoitetaan.

Jakaannutaan jälleen ryhmiin, ei välttämättä samoihin ryhmiin. Ryhmän sanoista muodostetaan yhteinen runo. Paperilapuille kirjoitetut sanat yhdistetään runoiksi.

Jokainen osallistuja maalaa ison maalauksen, aiheena ryhmässä syntynyt runo.

Tämän jälkeen kuvataan koko ryhmän kanssa videopätkä, jonka aiheena ovat maalaukset. Maalauksista etsitään hahmoja, maisemia ja tarinoita, joita kuvataan ympäristöstä. Maalausten tarinat ovat videoiden aiheena. Käytetään mobileiden/soittimien ääntä taustalla.

Lopulta poltetaan osallistujille dvd:t videoista.

Tämän jälkeen kirjoitellaan ajatuksia ja kommentteja, joita syntyi ryhmätyöskentelyn ja oman työskentelyn aikana.

Tehtävään menee noin 12 tuntia aikaa. Sitä voi tarvittaessa typistää jättämällä jokin vaihe tekemättä tai nopeuttamalla työskentelyn tahtia. Tarvittaessa sitä voi myös laajentaa.

takaisin alkuun