portfolion etusivulle
cv artist's statement yhteisötaide / taidekasvatus liikkuva kuva / valokuva ympäristötaide / installaatiot grafiikka / muu
lasten työpajat muut työpajat dekartografie jyväskylä kärsämäki pietari lorupyykki

Abiryhmän teoksia Jyväskylässä


Opetin opetusharjoitteluni aikana Jyväskylän normaalikoulun lukiossa abeille muotoilukurssilla 7.3.-23.3.2006 välisenä aikana. Opetustunteja oli 15 ja oppilaita 10. Suunnittelin yhteisötaiteellisen tehtävän: suunnitelkaa ja toteuttakaa 2-3 oppilaan ryhmissä teos jonnekin Jyväskylän seudulle, johon ihmiset voivat osallistua. Vuorovaikutus on tärkeää! Teoksessa tulisi olla jotain kotoa löydettyä eli hylättyjä esineitä. Teoksen tuli siis liittyä oppilaiden omakohtaiseen suhteeseen kotikaupunkiansa Jyväskylää kohtaan ja saada sen yhteisön ihmiset osallistumaan teokseen. Halusin, että teokset tehtäisiin ryhmätöinä.

Sadesoitinryhmä (3 oppilasta) suunnitteli toteuttavansa helmistä, sateenvarjoista, kumisaappaista ja muusta kotoa tai kirpputoreilta löytyvästä rojusta puuhun kiinnitettävän soittimen. Ryhmä päätti rakentaa teoksensa Mäkimatin perhepäiväpuistoon, jossa sijaitsi hieno, suuri puu. Teoksesta tuli hauska ja visuaalisesti kaunis soitin, jota lapset ja muut ohikulkijat saivat tutkia, soittaa ja ihailla puistossa ollessaan. Lapset myös kiipeilivät puussa.

sadesoitin

Vakiopaineryhmä (3 oppilasta)kehitteli idean tehdä Vakiopaine-baariin rautalankaverkon, johon kiinnittävät kotoaan ja muualta löytämiään tavaroita, joita Vakiopaineessa olevat asiakkaat voivat vaihtaa. He myös tekivät pöydille tabletteja, joissa oli teoksen ohjeet.

Vakiopaine

Aistiryhmällä (2 oppilasta) oli alussa monia hyviä ideoita. He valitsivat niistä toteutettavakseen aistilaatikot, jotka veisivät Normaalikoulun alakoulun oppitunneille. He maalasivat neljä laatikkoa vihreäksi. Teoksiin he löysivät roskiksista, koululta ja kodeistaan materiaalia. Yhteen he tekivät kurkistusreiät ja sisälle jotain, jota katsoa. Toiseen he laittoivat ääntä, jota kuunnella, kolmanteen hajua/tuoksua, jota haistella ja neljänteen jotain, jota koskettaa. He menivät lopulta Normaalikoulun alakouluun pitämään aistituokiota oppilaille oppituntien aikana. Tarkoituksena oli, että alakoulun oppilaat ensin kokeilevat laatikoita ja tämän jälkeen piirtävät paperille, mitä aistivat. Lopulta piirustuksista koottiin piirustusnäyttely alakoulun käytävän seinälle. Jotta myös makuaisti tulisi mukaan, oppilaille tarjottiin makeisia palkkioksi osallistumisesta.

Aistilaatikot

Jääkylttiryhmä (2 oppilasta) toteutti teoksensa Jyväsjärven jäälle. Ryhmä halusi toteuttaa Jyväsjärven luisteluradan ja hiihtoladun yhteyteen kylttejä, joissa olisi kuvia ja tekstiä runollisessa muodossa sekä muita taideteoksia, joita voisi katsella. He hankkivat tavaroita kotoaan ja kirpputoreilta. Ohikulkijat olivat ihmetelleet teoksia ja ainakin joku oli vaikuttanut ilahtuneelta katsellessaan teoksia.

takaisin alkuun