portfolion etusivulle
cv artist's statement yhteisötaide / taidekasvatus liikkuva kuva / valokuva ympäristötaide / installaatiot grafiikka / muu

ARTIST'S STATEMENT


Olen Fiskarissa asuva, Tampereelta kotoisin oleva, vuonna 1978 syntynyt taidekasvattaja ja kuvataiteilija. Muutin Fiskarsiin Helsingistä vuoden 2015 lopussa. Minulla on kolme lasta. Valmistuin kuvataiteilijaksi Mediataiteen linjalta Tampereen Ammattikorkeakoulun Taiteen ja Viestinnän osastolta vuonna 2002. Tämän jälkeen tein samassa koulussa erikoistumisopinnot valokuvauksesta. Vuonna 2007 valmistuin Taiteen maisteriksi ja kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä.

Olen työskennellyt taiteen parissa niin Suomessa kuin ulkomailla ja kiinnostunut muun muassa yhteisötaiteesta ja museopedagogiikasta. Taidekasvattajana koen olevani parhaimmillani erityisryhmien kanssa ohjatessani taidetyöpajoja vauvoille, taaperoille, vanhuksille tai kehitysvammaisille. Viimeiset vuodet olen työskennellyt Nykytaidemuseo Kiasmassa museo-oppaana ja taidetyöpajaohjaajana. Työhöni ovat kuuluneet taidetyöpajat kaikenikäisille: Vauvojen värileikit, Taaperopajat, Lauantaipajat 4-vuotiaasta ylöspäin, päiväkotipajat museossa ja päiväkodeissa, pajat koululaisryhmille, Nykytaide omaksi -työpajat terapiaryhmille ja vanhuksille sekä Kimppapajat työ- ja kaveriporukoille. Tämän lisäksi työskentelen kuvataideohjaajana työväeopistossa ja ohjaan työpajoja erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla. Toimin Kukkiva poliisi -musiikkiperformanssiryhmässä ja Plattform ry:ssä, joka tarjoaa mahdollisuuksia kokea ja ilmaista itseä kuva- ja teatteritaiteen keinoin erityisesti lapsille ja nuorille Raaseporin alueella. Lisäksi Plattform ry ylläpitää residenssejä.

Tein yhteisötaiteesta lopputyön Taideteollisessa korkeakoulussa. Lopputyötä tehdessäni organisoin ja ohjasin kolme yhteisötaideprojektia, joista yksi oli pietarilaisessa lastensairaalan syöpäosastolla, toinen lasten parissa maaseudulla ja kolmas Jyväskylän Normaalikoulun lukiolaisten parissa.

Kiinnostuin yhteisötaiteesta ollessani vuodesta 2001 töissä Prahan nykytaidekeskuksessa. Osallistuin vuonna 2002 Prahan nykytaidekeskuksen järjestämään yhteisötaideprojektiin, jolle annoimme nimeksi deKartografie-projekti. Siihen osallistui kuvataideopiskelijjoita ja taiteilijoita ympäri maailmaa. Kiersimme osallistujien kanssa ympäri Tshekin tasavaltaa. Tarkoituksena oli kartoittaa aistimaamme ympäristöä. Tutkimme paikallisia karttoja ja etsimme epäpaikkoja, kuten ränsistyneitä romanikortteleita ja hylättyjä tehdasalueita, joissa kuljeskelimme dokumentoimassa havaintojamme. Pysähdyimme kirjoittamaan, kuvaamaan, äänittämään, piirtämään tai maalaamaan. Puhuimme paikallisten ihmisten sen hetkisestä tilanteesta, politiikasta, historiasta ja siitä, mitä ympäristö meille merkitsee. Prahan nykytaidekeskuksen toiminta antoi minulle paljon vaikutteita nykyiseen yhteisölliseen ja ihmisiä herkästi aistivaan tapaani työskennellä niin lasten kuin aikuisten parissa.22.1.2016

Annika Lintervo